HVORFOR BØR DU HA EN MORGENRUTINE OM DU VIL HA SUKSESS I DET DU GJØR?

Vi hører stadig om det. Morgenfuglene. The 5 am club. Fordelen av å stå opp tidlig. Få MAX ut av dagen. Gode morgenrutiner. Trening FØR du sjekker telefonen om morgenen osv. Det finnes blandede følelser rundt dette. Noen ELSKER det, og andre blir slitne bare av tanken. «Jeg foretrekker å sove litt lenger, så gjør jeg heller disse tingene litt senere» hører man ofte. Men gjør vi faktisk det? Har du tenkt over at en tidlig start på dagen med gode morgenrutiner er en fellesnevner for veldig mange av verdens mest suksessfulle personer?


De fleste av dem hevder at det nettopp er disse rutinene som er en av de viktigste faktorene for deres suksess. Elon Musk, Gordon Ramsey, Michelle og Barack Obama, Danielle Steel (som har skrevet over 185 bøker og solgt over 800 millioner! eksemplarer), Ariana Huffington, Richard Branson og Bill Gates, for å nevne noen, har alle det til felles at de har rutiner… Kanskje det ligger noe i det likevel? 

Personlig er jeg et B-menneske av natur, som har lært meg å sette pris på de tidlige morgentimene. Jeg har joinet «The 5am Club» – and I LOVE IT! Selv om det krever enorme mengder med kaffe for å få systemet i gang, så opplever jeg magi hver dag. Hvordan? Fordi jeg allerede ved å ha klart å stå opp av sengen kl. 05.00 opplever mestringsfølelse og kan si «Stine, well done you!». En ganske så awesome start på dagen om jeg kan si det selv 😉 Mens resten av huset sover og de vanligvis nokså aktive duracell-kaninene jeg har skapt sammen med min mann fortsatt ligger til lading på rommene sine, har jeg min *shine time*. Jeg får vært superproduktiv og tatt et stort jafs av dagens to-do liste, jeg leser bøker og utvikler meg, og jeg føler meg uovervinnelig.

Morgenrutiner handler ikke om å gjøre mest mulig, det handler om å starte dagen på «riktig fot». Hender det at du føler at tiden løper fra deg? Med morgenrutinene starter du dagen med intensjon. Du setter tonen for resten av dagen, og sørger for produktivitet fra første stund. Det å ha full kontroll skaper i tillegg en positiv følelse, som er med på å forme resten av dagen din. Ganske kult, eller hva? Og du! Husk at hvis du synes at kl. 05.00 er litt i tidligste laget så er det ingen som har sagt at du ikke kan starte dagen kl. 07.00, eller 08.00 for den saks skyld. Du kan fortsatt lage deg et kick-ass system med gode rutiner for å skape DIN beste dag! Det er ikke klokkeslettet du står opp som definerer deg og suksessen din, men hvordan du bruker de første timene av dagen. Det viktigste er at du legger deg en plan for hva som skal skje når du våkner. Da er du allerede et hestehode foran mange andre. Jeg har samlet mine beste tips til hvordan jeg skaper den absolutt beste starten for meg selv – i håp om at det kanskje kan inspirere deg også. Dette kan du lese mer om her.

Ikke bit over for mye, selv om du blir ivrig!

Å implementere en rutine tar ca 3 uker. Det krever derfor litt disiplin i starten, og at du tvinger deg opp og i gang med dagen. Fordelen er at det blir lettere for hver dag! Det er derfor viktig at du ikke svelger over for mange ting på èn gang. Samtidig må du velge de rutinene som er best for deg. Hvis ikke blir veien tilbake til sengen veldig kort. For det er klart at det frister med den ekstra timen eller to på øyet! Og det er faktisk ikke sånn at enhver rutine passer for alle. Tvert imot! Så hvis du tenker at morgenrutiner ikke er noe for deg, så er sjansen stor for at du ikke har funnet den riktige enda. For med en gang du finner rutinen som får deg opp og i gang om morgenen – så glemmer du raskt den varme dynen! Så mitt råd til deg er å starte i det små. Ikke legg opp 8 rutiner du skal begynne å følge med en gang – da vil du mest sannsynlig ende med å gi opp før du har begynt. Start med noen små enkle rutiner og få dem på plass først – deretter kan du bygge på med flere. For dette handler ikke om hvem som har flest eller best rutiner – dette handler om å finne oppskriften til hvordan du best starter din dag.

Et eksempel på dette er en av jentene på teamet mitt. Hun har blitt bitt av basillen, og ønsker å skape magiske, supereffektive morgener for seg selv. Men så har hun så mye hun vil gjøre den første timen etter at vekkerklokken ringer, at det faktisk ikke er gjennomførbart. I tillegg tar det litt tid å venne seg til å stå opp i otta. Det tar rett og slett litt tid før kroppen våkner, og når hun vel setter i gang med rutinene er hun langt på etterskudd allerede. Derfor har hun tatt et steg tilbake og sett at hun må ta tiden til hjelp og ikke tenke at hun skal implementere alt med en gang. Du begynner ikke rett på et maraton, men med 10 minutters joggeturer, ikke sant? Samme sak gjelder med rutinene. Hun har også sett på hva det er som er aller viktigst for henne, eller i alle fall hva som lokker mest akkurat nå, og prioritert deretter. For hvis det er en vane du er gira på er sjansen større for at du gjennomfører.

Hvis du vil lese interessante intervjuer om rutinene til kjendisene jeg nevnte innledningsvis, og mange flere, anbefaler jeg deg å sjekke ut spalten «Daily Routines» på balancethegrid.com.au. Der har de dykket ned i rutinene til sukksessfulle ledere, entrepenører, businessfolk og idrettsutøvere for å finne ut av deres rutiner, timeplaner, vaner og en typisk dag i deres liv. Du vil se at rutinene er ganske ulike fra person til person, og langt ifra alle er super strenge på det. Men de har rutiner. Så ta deg 10 minutter sammen med morgenkaffen og les noen av de inspirerende intervjuene mens du lager deg en liste over dine morgenrutiner.

Nå er jeg nyskjerrig på deg! Har du allerede et sett med rutiner du følger om morgenene, eller er kampen mot vekkerklokken og den uimotståelige, varme dynen for tøff? Drømmer du om å skape deg gode rutiner, eller kanskje du ikke ser verdien i det? Jeg håper du vil dele dine tanker med meg! Legg igjen en kommentar under – eller hopp over til min instagram og send meg en DM om du heller ønsker å holde det privat. Jeg gleder meg til å høre!

// Stine

More from stinebustillo

Usikker på hva slags online kurs du kan lage? Her er 54 ideer!

Å lage online kurs er ikke så vanskelig som folk tror. Ofte...
Read More

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *